Alcoholvrij is de trend!

Tegenwoordig kiest men op het terras toch eerder voor gezondheid dan imago. De opmars van alcoholvrij bier zet dan ook door, blijkt uit de cijfers van de bracheorganisatie voor Nederlandse brouwers. In 2014 steeg het aantal met 35%, in 2015 met 27% en vorig jaar met 18%. Volgens de vereniging van Nederlandse Brouwers dronken Nederlanders het afgelopen jaar zo'n 394.000 hectoliter aan alcoholvrij bier. 

Naast alcoholvrij bier wordt er ook steeds vaker bier gebrouwen en verkocht met een laag alcoholpercentage. Een voorbeeld is de 'session ale' met een alcoholpercentage tussen de 2,5% en de 4,5%.

Directeur Cees-Jan Adema van de Nederlandse Bierbrouwers denkt dat er nog lang geen einde is gekomen aan de bloei van de alcoholvrije bieren. In Spanje is 10% van de bierconsumptie al alcoholvrij en naar verwachting zal Nederland ook die kant op gaan.
Vanwaar de buitengewone stijging van alcoholvrij en -arm bier? Volgens Adema is dit omdat mensen in deze tijd bewuster met alcohol omgaan. Mensen zijn meer gefocust op hun gezondheid. Een alcoholvrij biertje is dan ook gezond te noemen omdat het weinig calorieën bevat ten opzichte van zoete frisdranken. 

Sinds 2000 is de alcoholconsumptie met 17% gedaald. Brouwers spelen in op de trend. Er is veel in bier geïnvesteerd waardoor de 0,0% biertjes veel lekkerder zijn geworden. Zo zijn er diverse radlers met verschillende (fruit)smaken op de markt, maar ook witbier is er in alcoholvrije varianten.

Steeds meer microbrouwerijen in Nederland zijn bezig met het brouwen van alcoholarme bieren. Maatschappelijk slaat het beter aan. Mensen die alcoholvrij of -arm willen drinken willen het liefst een smaakvol speciaalbier met zo min mogelijk alcohol. 

Ook bij World of Drinks groeit de vraag naar alcoholvrije bieren en radlers nog steeds. We hebben inmiddels dan ook een uitgebreid aanbod aan deze bieren beschikbaar. 

Zoe van Aken
Zoe van Aken 19 Juni 2017

Eerdere blogs van Zoe van Aken