Brouwerij Bockor

Contactpersoon

Brouwerij Omer Vander Ghinste

In 1892 koopt Remi Vander Ghinste een woonhuis met bijhorende gebouwen van een brouwer voor zijn 23-jarige zoon Omer. Datzelfde jaar nog rollen de eerste vaten Ouden Tripel (het huidige Vanderghinste RoodBruin – het speciaalbier van Zuidwest-Vlaanderen) al over de Bellegemse kasseien. Hij verdeelt zijn bier met paard en kar in een straal van 15 km rond de brouwerij . Aangezien merken in die tijd nog niet bestonden, gaf hij zijn eigen naam aan zijn bier, de ‘bieren Omer Vander Ghinste’. Omer Vander Ghinste huwt een brouwersdochter, Marguerite Vandamme. Zij was de kleindochter van Felix Verscheure, eigenaar van Brasserie LeFort op het Plein in Kortrijk. Dankzij haar inbreng verovert het bier van de kleine landelijke brouwerij de grote stad; menig café in Kortrijk krijgt als publiciteit een brandglas waarop de naam ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ prijkt. Als in 1901 hun eerste zoon geboren wordt, noemen ze hem om evidente redenen Omer. Op die manier konden de dure brandramen ook dienen voor de volgende generatie. Dat was meteen het begin van een familiale traditie: sindsdien wordt de brouwerij telkens geleid door een Omer. Tijdens de eerste wereldoorlog echter moet Omer Vander Ghinste vluchten naar Parijs. Hij verblijft er kortstondig in de Rue des Jacobins. Daar was het befaamde dominicanenklooster ‘Hospice Saint-Jacques’ gevestigd. Hier doet hij de inspiratie op voor het bier ‘Cuvée des Jacobins’, een 100% foederbier.

De opmars van de speciaalbieren

 In 2008 wordt een nieuw bier van hoge gisting gebrouwen, OMER. Traditional Blond. Dit blonde bier van hoge gisting, met nagisting op fles is een bekroning van 120 jaar brouwtraditie. Zowel de naam als het imago verwijzen naar de oorsprong van de brouwerij en de glasramen waar het allemaal mee begon. Al snel wint OMER. internationale prijzen zoals de European Beer Star en de World Beer Cup. Ook de andere bieren blijven in de prijzen vallen. Kriek Max wordt op de World Beer Awards in 2011 verkozen tot World’s Best Kriek en in september 2011 wordt Bockor verkozen tot beste pils nationaal.
 5 jaar na de lancering van OMER.

Traditional Blond wordt eind 2013 LeFort voorgesteld. Dit donkere, complexe degustatiebier van 9° is eveneens een bier van hoge gisting met nagisting op fles. Het bier is een eerbetoon aan Felix Verscheure, oprichter van Brasserie LeFort (Kortrijk) die van 1854 tot 1911 voornamelijk zware donkere bieren brouwde. De brouwerij ging na zijn overlijden over naar zijn kleindochter, Marguerite Vandamme, die toen reeds getrouwd was met Omer Vander Ghinste. Vrij snel werden de activiteiten in Kortrijk stopgezet en naar Bellegem overgebracht. Om de meer dan 120-jarige brouwtraditie van 5 generaties Omer Vander Ghinste in de verf te zetten, wordt de brouwerij in 2014 terug omgedoopt naar Brouwerij Omer Vander Ghinste.

In 2016, 3 jaar na de lancering van het bruine bier LeFort, wordt een nieuwe telg in dit gamma voorgesteld: Tripel LeFort. Slechts enkele maanden na de lancering sleept dit bier al een gouden medaille in de wacht op de European Beer Star Awards voor beste tripel ter wereld! Brouwerij Omer Vander Ghinste brouwt karakterbieren volgens authentieke recepten, op traditionele wijze maar met toepassing van de modernste technieken. Ze hoopt dit nog vele generaties te doen.