Historie uit de 15e eeuw!
Brouwerij Het Anker is een familiebrouwerij die al 5 generaties lang bier brouwt in het Groot Begijnhof van Mechelen. Doorheen de jaren groeide Het Anker uit tot een internationaal gelauwerde brouwerij. De oude recepten vormen nog steeds de basis van het brouwproces en een variëteit aan hop en kruiden brengt de bieren op smaak. Kom langs en ontdek hoe Het Anker als één van de oudste brouwerijen in België (1471) de authenticiteit van vervlogen tijden doet heropleven.
In de brouwzaal
De brouwzaal bestaat uit drie ketels uit 1946 en een wortfilter uit 2014. De ketels zijn vervaardigd uit rood koper en zijn met de hand “gehamerd” tot de bestaande vormen. De capaciteit bedraagt 3000 kg storting. Hiermee werden er vroeger brouwsels van 250 tot 300 hl pils vervaardigd. Vandaag brouwen wij 110 hl per brouwsel gezien de huidige bieren van een veel hogere densiteit zijn.
Van brouwen tot stoken
Van 1637 tot 1914 maalt en stookt het ‘meuldersgeslacht’ Van Breedam graan tot jenever op de Molenberg in Blaasveld. In 1872 verlaten Louis Van Breedam en zijn zus de Molenberg en worden brouwers in Mechelen. Tot op vandaag is de Molenberg nog steeds in handen van de familie en leeft de traditie voort.
Charles Leclef groeit als kind op in de brouwerij maar kent ook de Molenberg in Blaasveld, waar zijn oom woont. Nadat Charles in 1990 de brouwerij moderniseert, rijpt bij hem een ander gedurfd plan. Hij wil in de Molenberg bier tot alcohol distilleren, een Belgische whisky. Deze whiskystokerij wordt het perfect huwelijk tussen de twee familietradities: brouwen en distilleren.